4 portioner
1500 kcal
Kokning av köttet
- 600 g – renputsat kalvkött, nötkött
- 2 gula lökar, klyftade
- 2 morötter, i bitar
- 2,5 dl vatten
- 12 vitpepparkorn
- 1 tsk salt
- några kvistar färsk dill och persilja
Dillsås
- 3 msk pressad citron
- 1/2 dl finhackad färsk dill
- 5 dl av koklagen ovan, silad
- 1 msk dinkelmjöl
- salt och nymalen vitpeppar
Börja med att putsa köttet fritt från senor och hinnor. Lägg i botten av en stor kastrull. Tillsätt klyftad lök, bitad morot, vatten, vitpepparkorn, salt samt kvistar av dill och persilja. Låt alltsammans koka i ca 1 – 1 1/2 h så köttet blir riktigt mört. (Se till att köttbiten är täckt av vatten) Lyft sedan ur köttet, obs spara koklagen till såsen nedan, och låt köttet vila i folie en stund på bänken innan det skärs i bitar och serveras i såsen nedan.
Tillaga såsen genom att koka upp 5 dl silad koklag. Vispa sedan i hop dinkelmjölet med lite av lagen och vispa tillbaka blandningen ned i den resterande heta vätskan i kastrullen. Smaka av med eventuellt mer pressad citron, finhackad dill, salt och vitpeppar. Servera köttet i bitar med dillsås, kokt potatis och kokta morötter.