Recept: dillkött

DET HÄR SKA jag testa imorgon, dillkött är ju supergott. Sen om den här smala varianten är god återstår att se ...

4 portioner

1500 kcal

Kokning av köttet

  • 600 g – renputsat kalvkött, nötkött
  • 2 gula lökar, klyftade
  • 2 morötter, i bitar
  • 2,5 dl vatten
  • 12 vitpepparkorn
  • 1 tsk  salt
  • några kvistar färsk dill och persilja

Dillsås

  • 3 msk pressad citron
  • 1/2 dl finhackad färsk dill
  • 5 dl av koklagen ovan, silad
  • 1 msk dinkelmjöl
  • salt och nymalen vitpeppar

Börja med att putsa köttet fritt från senor och hinnor. Lägg i botten av en stor kastrull. Tillsätt klyftad lök, bitad morot, vatten, vitpepparkorn, salt samt kvistar av dill och persilja. Låt alltsammans koka i ca 1 – 1 1/2 h så köttet blir riktigt mört. (Se till att köttbiten är täckt av vatten) Lyft sedan ur köttet, obs spara koklagen till såsen nedan, och låt köttet vila i folie en stund på bänken innan det skärs i bitar och serveras i såsen nedan.

Tillaga såsen genom att koka upp 5 dl silad koklag. Vispa sedan i hop dinkelmjölet  med lite av lagen och vispa tillbaka blandningen ned i den resterande heta vätskan i kastrullen. Smaka av med eventuellt mer  pressad citron, finhackad dill, salt och vitpeppar. Servera köttet i bitar med dillsås, kokt potatis och kokta morötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0